Козето мляко е подходящо за малки деца с алергии, за диабетици, за спортуващи
Продукти от козе мляко - нишовото производство набира популярност и хората го ценят. Това разказва Юлиан Георгиев, земеделски производител от района на Костенец, който заедно със семейството си има бутиково стопанство с мандра. Капацитетът е около 450 литра козе мляко дневно. Отглеждат 240 кози. Произвеждат прясно мляко, прясно козе сирене, зряло, мариновано с подправки и зехтин и кашкавал. Реализират продукцията си най-вече в София и Пловдив.
„В последните години козите стада в България наистина са по-малко. Козите продукти трябва да са по-скъпи, защото всички знаем, че козето мляко е най-близко до майчиното, а и не само. Качествата му са страхотни.“
Козето мляко е подходящо за малки деца с алергии, за диабетици, за спортуващи. През месеците март, април, май козето мляко е с по-голяма масленост - мазно, плътно, с хубав вкус, както и през есента, споделя фермерът и посочва, че козият кашкавал е по-скъп. „Ако килограм сирене се прави с 5-6 килограма козе мляко, то кашкавалът се прави с двойно количество мляко.“
Закупуване с финансиране по Процедура „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“ от Националния план за възстановяване и устойчивост
Във фермата постигат около 2 и половина литра мляко от животно дневно, доят сутрин и вечер. Вече 11-та година стадата са в района на Костенец и Долна Баня, в подножието на Рила. В района имат проблеми с пасищата. „Имам млади колеги от село Костенец, които нямат общински пасища. Трудно им е да се справят, защото разчитат само на дотация на глава овца или крава. Самото разпределение на пасищата не мисля, че е правилно. На някои хора се дават доста пасища. На други хора не се дава нищо.“
Плановете в бъдеще са свързани с инвестиции за иновации в производството, както и с увеличение на капацитетите, но проблеми създават липсата на работна ръка, цените и липсата на пасища.