1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Михаил Михайлов: Информацията за проверката на БАБХ ни се дава „на час по лъжичка“

Михаил Михайлов: Информацията за проверката на БАБХ ни се дава „на час по лъжичка“

Виртуалните животни бяха обсъдени на Консултативния съвет по животновъдство

Проблемът с виртуалните животни беше една от темите, обсъдени в рамките на Консултативния съвет по животновъдство. Там стана ясно, че данните за животните в системата на Агенцията по храните - ВетИС ще се актуализират, а обектите без животни ще бъдат „деактивирани“ служебно. За коментар потърсихме Михаил Михайлов - изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България.

„Като мярка може би е закъсняло. Много отдавна трябваше да се реши въпросът с идентификацията на животните, защото всичко започва от там – както за селекцията, така и за производството, така и за следенето на животните. Самата проверка явно е минала на добро ниво, но искам да кажа, че информацията от нея ни се дава „на час по лъжичка“. До момента нямаме точна информация какво е открито и какво е станало. Вчера на Консултативния съвет по животновъдство от МЗХГ са обещали, че в най-скоро време ще публикуват пълна информация.“

Михаил Михайлов обясни, че към момента са му извесни няколко неща.

„Имаме няколко цифри, от които да си правим изводите. Знаем, че 71 обекта са проверени в 6 области, 6 500 животни. Знам, че фермите са проверени избирателно, избрани са в зависимост от размера - пропорционално. Пада един от митовете, че големите фермери правят най-големите измами. Оказва се, че в тази извадка средният брой на животните в стадо или във ферма е 93. Значи в цялата далавера, защото аз мога така да го нарека, участват фермери от всякакво естество-малки, средни. За тях показва справката. Друга интересна цифра е, че 21 от обектите са празни, но това е 33% от извадката. И следва цифрата 100 000, която се появи. Поне аз така разбрах, че тези 71 ферми са подали заявления за получаването на 100 000 лв. субсидия през тази година. Това е жива измама. Ако процентно смятаме за останалите ферми в България, какво става? Това означава, че коректните са ощетени с хиляди левове и това означава, че няма да направим никакво развитие“.

Според Михайлов ще бъдат набелязани и затегнати мерките във връзка с идентификацията. Всичко това ще падне на гърба на фермерите, което ще отнеме от времето им за отглеждане на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.