1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Микрочипове предотвратяват измами със субсидии от ЕС

Микрочипове предотвратяват измами със субсидии от ЕС

От 2024 година системата ще бъде задължителна за всеки фермер, който иска да получи средства по Общата селскостопанска политика

Нови методи за предотвратяване на измами и злоупотреби с европейски субсидии прилагат властите на остров Корсика. На говедата ще бъдат имплантирани микрочипове с керамична обвивка, които ще служат за допълнителна идентификация. От 2024 година системата ще бъде задължителна за всеки фермер, който иска да получи средства по Общата селскостопанска политика.
 
Крайният срок за поставянето на чиповете е 15 октомври тази година. Ушните марки остават и са условие за приемането на стопанството в новата система, а разноските за нововъведението се поемат от държавата. Всеки фермер ще може да уговори с ветеринарните власти период, в който чиповете да бъдат имплантирани.
От селскостопанската служба на острова поясняват, че керамичните капсули се дават на говедата през устата и са напълно безопасни за животните. Подобна система от години се ползва за борба с туберкулозата, а властите се надяват, че с новата маркировка субсидиите ще стигнат до онези стопани, които наблягат на технически, икономически и здравословни иновации в животновъдството и искат да засилят местното производство.
На остров Корсика говедата се отглеждат предимно на открито и животните са на паша почти през цялата година. Това често води до проблеми с избягали или загубили се крави, загубени ушни марки, кражби и туберкулоза. Близо 40% от европейските субсидии за острова са насочени към производството на говеждо месо, а броят на фермите се е увеличил от 900 през 2015-та на 1200 през 2022 година, докато в същото време производството непрекъснато намалява.
През ноември трима фермери бяха осъдени заради измами с европейски средства. Съдът ги призна за виновни, че между януари 2015-та и април 2019-та са получили 750 хиляди евро за несъществуващи стопанства, в които на хартия е имало 200 млечни крави. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.