1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Министерството на земеделието ще организира конкурс за продуктивност на всички видове животни и конкурс за общини

Министерството на земеделието ще организира конкурс за продуктивност на всички видове животни и конкурс за общини

Министерството на земеделието ще организира конкурс за общини, които съдействат за развитието на местно животновъдство

Министерството на земеделието ще организира конкурс за продуктивност на всички видове животни и конкурс за общини, които ще съдействат максимално на гражданите да развиват производство. Това каза днес пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев, който откри Седемнадесетото национално изложение по животновъдство край сливенското село Мечкарево.

Изложението представя елитни български животни от говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, коневъдството и биволовъдството. 

Целта на конкурса е общините да насърчават местните земеделски производители и да им помагат. Вътев посочи, че предстои до края на годината да бъдат оформени критериите и вероятно конкурсът ще се състои за първи път през 2024 година.

"Съвместно с министерството на икономиката подготвяме закон за търговията с хранителни продукти, за да може да отворим пътя и да направим български магазини само за регионални продукти", каза още той.

От министерството работят усилено за достъпа на животновъдите до пазар, да имат вода за напояване, увери министър Вътев. Предстоят промени в закона за поземлените отношения - всички пасища да се отдават приоритетно на животновъди, както и земя от държавния поземлен фонд - приоритетно за производители на плодове и зеленчуци.

Министър Вътев участва в награждаването на отличени животновъди.

Изложението е под мотото "Срещи на елита" и за пореден път представя над 500 първокласни животни. Събитието се организира от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.