1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Над 20 000 свине са умъртвени в Русия

Над 20 000 свине са умъртвени в Русия

В Краснодарския регион вече има опасения, че пазарът на свинско месо може да се сблъска с проблеми

Скорошна вълна от огнища на африканска чума по свинете в Южна Русия доведе до умъртвяването на приблизително 23 000 прасета в Краснодарския край, който граничи с Крим. Според представители на местните фермерски съюзи това може да доведе до скок на цените на свинското месо с 20 %.
 
В Краснодарския регион вече има опасения, че пазарът на свинско месо може да се сблъска с проблеми, подобни на тази, наблюдавани на пазара на горива през последните няколко седмици, тъй като износът на продукция е по-изгоден и по-лесно осъществим, отколкото на местна територия.
 
От централния Руски съюз на производителите на свинско месо не споделят това мнение и изтъкват, че твърденията за поскъпване с 10 до 20 % са безпочвени. От организацията изчисляват, че загубата на 23 000 свине се равнява на едва 3 000 тона свинско месо в живо тегло. Това количество не е сравнимо с ръста на производството, който руската свиневъдна индустрия отчита през тази година, посочват браншовиците и напомнят, че благодарение на няколко нови ферми производството вече е нараснало с 200 000 тона, като до края на годината се очаква то да надхвърли 6 милиона тона.
 
Ветеринарните власти в региона уверяват че всички огнища на aфриканска чума вече са локализирани и необходимите карантинни мерки са приложени. Отделните случаи на АЧС могат да доведат само до временен локален недостиг в определени региони, се казва в официално съобщение. Въпреки това, дисбалансът бързо ще бъде компенсиран с доставка на свинско от територии, свободни от АЧС.
 
Проблемите за сектора в Южна Русия започнаха в края на миналия месец, когато бяха регистрирани 3 случая на заболяването, а в център за разпределение на храни в Новоросийск бяха открити полуфабрикати, контаминирани с вируса. Освен това в гора, недалеч от първото огнище, регионалните власти откриха 2 трупа на мъртви прасета и отпадъци от трето прасе, всички заразени с АЧС. 
 
Според ветеринарни служители често се случва фермери да крият огнища на болестта, надявайки се да се справят със собствените си сили и след това да продължат да работят. Затова те се опитват да изгорят труповете на мъртвите свине или да ги скрият в сметища и гори, което допринася за по-нататъшното разпространение на болестта. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.