1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ниската цена на млякото принуди козевъд да инвестира в мандра

Ниската цена на млякото принуди козевъд да инвестира в мандра

Фермерът продава и от другата страна на Балкана

Цената на млякото е един от основните проблеми в сектор животновъдство. Ангел Ангелов, козевъд от село Ясеново, община Казанлък, алармира, че изкупната цена на козето мляко е малко над тази за краве и по тази причина той се опитва да затвори цикъла с мандра и направа на млечни продукти, които след това да продава.

„Малко по-висока е цената на козето и овче мляко от тази на кравето, но тази година не е кой знае колко. При нас (козевъдите) е ниска цената. Не е кой знае колко ама като няма къде да се даде аз затова направих и мандра, за да мога да го обработвам млякото и да не го губя. Иначе загубата ще бъде голяма. Себестойността ми идва около 1 лев - 1 лев и 20 стотинки и повече от 70 стотинки не искат да ми дадат мандрите и то си губи смисъла. Значи аз мога да не храня допълнително, но това ще се отрази на количеството мляко и ще се отрази и на качеството и оттам нататък то губиш и от клиени като не им хареса млякото. Аз имам клиенти дори от Габрово. Идват и си купуват от мен мляко. Прехвърлят Балкана, за да дойдат до Шипка, до Ясеново, за да си купят“, сподели Ангелов.

 - Цялото ли количество мляко обработваш в мандрата или и продаваш?

„Тази година давам на мандра и продавам на частници – лица, които идват и купуват директно от мен. Харесва им козето мляко и идват. Обаждат ми се, поръчват и идват да си го вземат директно от фермата“, добави козевъдът. 

Ангел Ангелов разкри, че има проблем и с работната ръка в неговото стопанство, в което се отглежда рядката за България порода Тогенбургска коза, както и Българска бяла млечна коза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.