1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нов случай на „луда крава” в Шотландия

Нов случай на „луда крава” в Шотландия

Заболеваемостта от "луда крава" е намаляла значително през последните години и сега се оценява на близо нула случая годишно в световен мащаб, според Световната организация за здравеопазване на животните

За нов случай на на класическа спонгиформна енцефалопатия по говедата, известна като "луда крава", във ферма в югозападната част на страната, съобщават ветеринарните власти в Шотландия. Наложени са предпазни ограничения за движение в засегнатите помещения на фермата и на животни, които са били в контакт със случая.
 
От съобщението става ясно, че продължават по-нататъшни разследвания за идентифициране произхода на болестта, както и че няма риск за човешкото здраве в резултат на изолирания случай. По думите на главната ветеринарна лекарка Шийла Воас фермерите и обществеността могат да бъдат спокойни, тъй като случаят е изолиран. Все пак тя препоръча на животновъдите да потърсят помощ от ветеринар, ако имат съмнения относно здравето на своите говеда.
 
Болестта "лудата крава" е открита за първи път във Великобритания в края на 80-те години на миналия век, като се разпространява оттам в други части на Европа и опустошава стадата от говеда до началото на настоящия век. Свързват я с болестта на Кройцфелд-Якоб, която засяга мозъка при хората.
 
Заболеваемостта от "луда крава" е намаляла значително през последните години и сега се оценява на близо нула случая годишно в световен мащаб, според Световната организация за здравеопазване на животните.
Предишният потвърден класически случай на "луда крава" във Великобритания беше през 2021 година, а през 2023-та беше докладван нетипичен случай на заболяването. Класическата "луда крава" възниква при консумация на заразен фураж, докато атипичната се отнася до естествени и спорадични форми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.