1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нови случаи на африканска чума в Китай, свинското поскъпва с 4%

Нови случаи на африканска чума в Китай, свинското поскъпва с 4%

При старта на търговията на 8 януари цената беше 3630 евро за тон

Само за ден цените на свинското месо в Китай скочиха с 4 процента. Причината са зачестилите нови случаи на африканската чума и притесненията относно снабдяването на населението.
 
Доскоро властите в Народната република с гордост съобщаваха, че поголовието от свине се възстановява по-бързо от очакването, благодарение на големите инвестиции и държавната подкрепа за индустриалните свинекомплекси. 
 
Това възстановяване сега е под въпрос, коментират запознати с ценовото развитие на борсата в Далиен, където от началото на година се продават фючърси за свинско месо. При последната сесия септемврийският контракт поскъпна с 4 на сто до 3450 евро за тон, най-високата досега цена, постигната на борсата. При старта на търговията на 8 януари цената беше 3630 евро за тон, след което до края на януари постепенно падна с 13 %. През февруари цените отново тръгнаха нагоре заради АЧС.
 
През последните дни медиите в страната съобщават за все повече случаи на заболяването, причинени от мутация на вируса. Ако тази мутация се разпространи в по-голям мащаб, това ще опровергае официалната прогноза за пълно възстановяване на поголовието.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.