1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нови случаи на птичи грип в Полша

Нови случаи на птичи грип в Полша

В края на миналата седмица вирусът беше установен в птицевъдно стопанство в Мазурското войводство

За нов случай на птичи грип съобщават полските ветеринарни власти. Този път щамът H5N8 е регистриран в стопанство с 36 хиляди кокошки във Великополското войводство, близо до столицата Варшава. Всички птици във фермата са умъртвени, а около нея са очертани 3-километрова карантинна зона и 7-километрова зона за наблюдение.
 
Това е вторият случай на птичи грип в Полша в рамките на няколко дни. В края на миналата седмица вирусът беше установен в птицевъдно стопанство в Мазурското войводство, където бяха умъртвени над 23 хиляди пуйки. Преди това болестта беше засечена в околностите на Люблин. Там бяха пожертвани 65 хиляди птици.
 
Епидемията ще окаже силно негативно влияние върху птицевъдния сектор на страната, коментират експерти от варшавското земеделско министерство. Най-засегнати ще са фермите, чиято продукция е предвидена за износ. През последните няколко години Полша се превърна в най-големият производител и износител на птиче месо в Европейския съюз. При наличието на птичи грип този бизнес най-вероятно ще претърпи поражения, особено ако големи вносители, като Китай например, отново забранят доставките от Полша. Такива забрани или регионални ограничения вече въведоха Обединените арабски емирства, Сингапур, Хонконг, ЮАР, Южна Корея, Украйна и Беларус.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.