1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ново огнище на aфриканска чума по свинете в Пловдивско

Ново огнище на aфриканска чума по свинете в Пловдивско

д-р Иван Шиков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив

БАБХ потвърди огнище на aфриканска чума по свинете във ферма в село Радиново, област Пловдив

Българската агенция по безопасност на храните потвърди огнище на заболяването aфриканска чума по свинете в животновъден обект в село Радиново, общ. Марица, обл. Пловдив. Огнището е второ в индустриален обект през 2021 г. и пето при домашни свине. От началото на тази година са установени и две огнища в стада от породата Източнобалканска свиня.

От Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив, директорът д-р Иван Шиков коментира пред Агро ТВ:

„С протокол за изпитване, изведен на 4 ноември от акредитираната лаборатория, е потвърден положителен случай на АЧС. На основание този протокол още на 4 ноември изпълнителният директор на БАБХ издава заповед за обявяване на първично огнище. След това сме предприели всички необходими мерки. Днес в 14 ч. имахме заседание на Областната епизоотична комисия, където потвърдихме всички етапи на работа. Засегнатото стопанство е промишлена свинеферма в с. Радиново. В трикилометровата предпазна зона влизат населени места от общ. Марица. Днес съм издал заповед на основание заповедта на изпълнителния директор на БАБХ с която съм определил комисия от няколко колеги, които да извършат хуманно умъртвяване на заболелите и контактни свине в тази ферма. Животните са в различни категории – подрастващи, угоявани, свине майки, нерези. Умъртвяването вече започна. Надявам се със съдействието на месната управа да успеем максимално бързо да извършим умъртвяването и дезинфекцията на свинефермата. След това ще започнем епизоотично проучване в три и десеткилометровата зона, което разговорно казано означава, че ще тръгнем по къщите да търсим евентуално домашни прасета. Целта е да вземем от тях кръв, за да видим дали АЧС не циркулира и в тези дворове.“

При констатиране на огнището в стопанството се отглеждат над 180 свине. БАБХ предприе мерки за ликвидиране на огнището, съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои хуманното умъртвяване на животните и обезвреждане на труповете. Създадени са зони на рестрикция: 3-километрова предпазна, която обхваща землищата в Община Марица на селата Радиново, Костиево, Бенковски, Войсил и Царацово; и 10-км надзорна, в която попадат селата Строево и Труд от Община Марица, град Пловдив, Община Пловдив, селата Златитрап, Оризари и Кадиево в Община Родопи, а в Община Стамболийски – град Стамболийски и село Йоаким Груево. В животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в 3- и 10-километровите зони ще бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор. БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните, съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на животните във фермата. Гледайте още в Новините на Агро ТВ.

 

 

Етикети АЧС, чума, свине, ферма
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.