1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Какво е моментното състояние на АЧС в Европа и света?

Какво е моментното състояние на АЧС в Европа и света?

България е сред седемте държави с нови случаи за тази година на Стария континент

Какво е моментното състояние по света и в Европа с африканската чума по свинете? Тази тема беше част от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Актуализирана информация за борбата със заболяването представи Бърнард ван Готем, директор на дирекция по ветеринарни и международни казуси към Европейския съюз.  

"Искам да ви дам една глобална представа за ситуацията..през август тази година", започна презентацията си ван Готем.

По представените данни за района на Азия през настоящата година са заразени нови две държави. През февруари беше констатирано първо огнище на АЧС в Малайзия, а през май това се случи и в Бутан.

"Ние знаем, че в Азия повече от 100 милиона свине бяха заклани, за да ограничи заболяването", добави експертът.

През юли за първи път беше потвърден случай на заразата и в Доминиканска република - в Карибския басейн.

"Нямаше реално обяснение за това как е стигнало дотам, но всички ние знаем, че вирусите могат да останат живи дълго време в месото, дори и в замразеното месо и може би по този начин е стигнало до острова и по-точно до Доминиканска република", разкри още ван Готем. 

В Европа засегнатите страни за момента са 12 като нови случаи за тази година при домашни прасета има в седем европейски страни, включително и България, а при дивите свине нови случаи са констатирани в десет държави.

"Най-много огнища при домашни свине са констатирани в Румъния. Всички знаем и трябва да повтаряме, че малки фермички са застрашени с разпространение на чумата по свинете. Това са малки стопанства и единични прасета в „задния двор“. Биосигурността е от ключово значение. Вирусът е толкова устойчив, че много от животните ще се разболеят", завърши директорът на Дирекция по ветеринарни и международни казуси към ЕС.

По данните, представени в Европейската Комисия по земеделие става ясно, че от началото на 2021 година в България са отчетени 194 случая на АЧС при дивите прасета и 4 огнища – при домашните прасета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.