1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Огромни щети за млечната промишленост след пожарите

Огромни щети за млечната промишленост след пожарите

Унищожени са над 6 милиона хектара площи

Пожарите в Австралия нанасят огромни щети на млечната промишленост. Унищожени са над 6 милиона хектара, а в огъня са загинали хиляди крави и овце. Много фермери сами са убивали животните си, тъй като не е имало възможност да ги спасят.

В най-засегнатия от огнената стихия щат Нов Южен Уелс е концентрирана по-голямата част от млечните ферми. За тамошните животновъди пожарите са поредното предизвикателство, след като от три години страдат от невиждана суша. Макар че властите все още не разполагат с цялостна картина за щетите, отсега е ясно, че последствията за бранша ще са опустошителни.

Австралия е седмият най-голям износител на мляко в света и продава продуктите си най-вече на азиатския пазар. Млечният сектор е на четвърто място по производителност в селското стопанство, като генерира годишно близо 2 милиарда и половина щатски доларA.

Още преди пожарите да обхванат големи части от южните и източните щати, млекопроизводителите страдаха от липса на фуражи. Заради сушата много от тях бяха принудени да намалят броя на своите крави. Към тези проблеми сега се добавят и щетите от огъня, които ще доведат до допълнителен спад. На много места пътищата са затворени, доставките на фуражи са прекъснати. По данни, изнесени от министър-председателя Скот Морисън, в огнения ад са изгорели минимум 4 хиляди говеда. Възстановяването на стадата след пожарите и предхождащата ги суша ще отнеме години, смятат експерти.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.