1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Осем държави от ЕС са против пълната забрана на транспорт на живи животни

Осем държави от ЕС са против пълната забрана на транспорт на живи животни

В момента Европейската комисия преразглежда законодателството за хуманно отношение към животните

Осем държави от Европейския съюз настояват за смекчаване на правилата за транспорт на животни, като подчертаха, че не трябва да има пълна забрана, като се има предвид нейното значение за сектора на хранително-вкусовата промишленост. Съвместното предложение, подписано от делегациите на Португалия, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Испания и Румъния, ще бъде обсъдено на следващия Аграрен съвет в края на месеца.
 
В декларацията държавите подчертават, че основната цел на преразглеждането на законодателството трябва да бъде продължаващото улесняване на търговията в общността, като се набляга на хуманното отношение към животните. Разпоредбите обаче не бива да се фокусират върху мерки, насочени към забрана или ограничаване на определени видове транспорт. Според подписалите документа транспортирането на животни е „основополагащо за нормалното функциониране на европейските животновъдни сектори“. В текста като пример се дават сезонните естествени пасища, до които овце и говеда трябва да бъдат премествани. Затова и пълната забрана ще има нежелана последица върху цялостното хуманно отношение към животните, тъй като ще принуди близките трети страни да доставят животни от по-далечни доставчици извън ЕС, където разпоредбите за благосъстоянието на животните са по-слабо развити.
 
Делегациите посочват необходимостта от по-добри дефиниции на отговорностите и разрешенията на превозвачите и организаторите и по-добра хармонизация на обучението на водачите.
В момента Европейската комисия преразглежда законодателството за хуманно отношение към животните, което се предприема в рамките на водещата стратегия „От фермата до трапезата“. По този начин изпълнителната власт на ЕС има за цел да приведе законодателството в съответствие с най-новите научни доказателства, да разшири обхвата му, да улесни прилагането му и в крайна сметка да гарантира по-високо ниво на хуманно отношение към животните. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.