1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Отпадането на част от ограниченията за АЧС- добра новина за свиневъдите

Отпадането на част от ограниченията за АЧС- добра новина за свиневъдите

България е разделена на две зони

Отпадането на част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо в пет области на България, наложени поради разпространението на Африканска чума по свинете, е добра новина за производителите там. Това коментира Вихрен Димитров - изпълнителен директор на свинекомплекс в област Русе, за която ограниченията все още са в сила. Припомняме, че Европейската комисия ревизира част от ограниченията за областите: Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна.

„България е разделена на две зони – зона III с диамантен печат и зона II с объл печат. Това създава проблем на някои месопреработватели в Южна България, които искат да купуват суровина от нас.“

България спазва Решение на ЕК за правилата за търговия със свинско месо от страни, констатирали случаи на АЧС при домашните свине. Съгласно Решението територията на Северна България, областите Благоевград, Кърджали и Област София бяха категоризирани като зони от Част III (региони, в които е установена поява на АЧС както при домашни, така и при диви свине). Останалата част от територията на страната е зонирана като Част II (констатирано заболяване само при диви свине). Целта е да се предотврати разпространението на болестта и да се защити единният пазар и международната търговия, информират от Агенцията по храните.

„Ние бяхме един от засегнатите свинекомплекси. Тотално ни унищожиха 38 000 прасета. Имахме само една положителна проба и тя на ръба. След това имахме 1600 отрицателни проби, но ни принудиха да унищожим всички прасета в нашия свинекомплекс. След като изтече определен срок заредихме с животни. Възстановихме се, но за съжаление очаквахме, че тази рестрикция ще отпадне за цяла България. Всички области около река Дунав – Русе, Видин, Търново, Плевен, Силистра остават с рестрикция. Ние нямаме право да изнасяме за ЕС и ни се създават административни пречки да продаваме в Южна България. С две думи – това е проблемът“, обясни Димитров.

От Агенцията по храните напомнят, че африканската чума по свинете е заболяване с икономическо отпечатък върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека. Към момента свинското месо с произход от български свинеферми свободно се продава във всички търговски обекти в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.