1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Китай се бори с нелегални ваксини срещу африканска чума

Китай се бори с нелегални ваксини срещу африканска чума

Властите ще проверяват редовно и без предупреждение предприятия, произвеждащи ветеринарни лекарства

Проблемът с нелегална ваксина срещу aфриканската чума по свинете, предлагана в Китай, продължава да се разраства. Учени в Народната република смятат, че веществото е предизвикало опасна мутация на вируса.
 
В отговор на зачестилите случаи на прилагане на нелегалната ваксина земеделското министерство в Пекин беше принудено официално да предупреди, че тази практика е незаконна и подлежи на строги наказания. От ведомството изтъкват, че в нито една държава по света няма лицензирана ваксина срещу африканската чума, така че всички вещества, предлагани в Китай са фалшификати и са риск за безопасността на животните.
 
Учени в страната и в чужбина не изключват вероятността именно тези нелегални ваксини да са причинили нови варианти на заболяването, които не са плод на естествена мутация на вируса. От аграрното ведомство в Пекин призоваха всички ветеринарни служби да предприемат сериозни мерки и да спрат разпространението на тези вещества. Властите ще проверяват редовно и без предупреждение предприятия, произвеждащи ветеринарни лекарства, а при тестовете за африканска чума по свинете ще се проследява дали вирусът е мутирал. Освен това министерството напомня, че месото от ваксинирани свине не бива да се продава. Всеки нарушител ще подлежи на съдебно преследване, като в най-лошия случай може да получи доживотна забрана за извършване на дейността. За сигнали за нарушения е обявена и награда в размер на 4 000 евро.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.