1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Отпаднаха ограниченията за България във връзка с класическата чума по свинете

Отпаднаха ограниченията за България във връзка с класическата чума по свинете

Цялата територия на страната вече не е част от ограничителните зони във връзка със заболяването

България вече не е част от списъка на държави, за които се прилагат определени ограничителни мерки, включително забрани за движение на живи свине, във връзка с болестта класическа чума по свинете. Страната ни бе извадена от ограничителните зони чрез Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/2158 на Комисията от 6 декември 2021 година, публикуван в официален вестник на ЕС.

Класическата чума по свинете е инфекциозна вирусна болест по отглежданите и дивите свине, оказваща сериозно въздействие върху съответната популация от животни и върху рентабилността на свиневъдството. Заради нея се налага ограничение при движението на пратки от тези животни и продукти от тях в рамките на Съюза и в износа към трети държави.

След оценка на ефективността от мерките за надзор и контрол, предприети от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в съответствие с европейското законодателство, както и подобряването на епидемиологична обстановка по отношение на болестта класическа чума по свинете, Комисията измени Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/934 за определяне на специални мерки за контрол във връзка с болестта класическа чума по свинете и цялата територия на България вече не е част от ограничителните зони във връзка със заболяването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.