1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Овцевъдите на Острова настояват за сделка

Овцевъдите на Острова настояват за сделка

Британските овцевъди са едни от най-заплашените представители на селскостопанския сектор, които са притеснени от Брекзит без сделка. Те призовават правителството на Борис Джонсън да направи всичко възможно за постигането на търговско споразумение с Европейския съюз.
"Не е нужно да си гений, за да разбереш, че без търговски договор много хора ще бъдат изправени пред огромни проблеми", каза председателят на Националната овцевъдна асоциация Томас Карик в интервю. В случай, че Лондон и Брюксел не стигнат до споразумение, вносът и износът на овче и агнешко месо, на продукти от овче мляко и на вълна ще бъдат облагани с вносни и износни мита, предупреждава той. 
При месото митническите такси ще са в размер на близо 50 %, което ще направи стоката непродаваема на европейския пазар. Повече от една трета от произведеното на Острова месо е предназначено за износ, а 96 % от този експорт отиват за Европейския съюз. Затова от овцевъдната асоциация призовават преговарящите да преосмислят позицията си и да се стремят за постигане на договор.  
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.