1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Първи случай на африканска чума по свинете в Словакия

Първи случай на африканска чума по свинете в Словакия

Това е десетата държава в Европейския съюз, в която е регистрирана заразата

Първо огнище на африканска чума по свинете беше регистрирано в Словакия. По данни на властите става дума за малко стопанство тип "заден двор", в което се отглеждат 4 животни.

Огнището е в източната част на страната, само на няколко километра от границите с Унгария и Украйна. С това Словакия стана десетата държава в Европейския съюз, в която е регистрирана заразата. Според международната система за контрол на заболяванията по животните към 21ви юли в Съюза, плюс Украйна, са регистрирани 495 случая на Африканска чума при домашни свине. Освен това има над 3 хиляди и 500 заболели диви прасета.

Най-голям е броят на огнищата в Румъния - 421, като всяка седмица се съобщава за нови. Подобна е ситуацията, макар и не толкова драстична, в Полша и България, където до момента има 23 огнища. В съседната на Словакия Унгария през тази година все още няма нито един случай при домашни свине, за разлика от дивите. В популацията от глигани са регистрирани 772 заразени животни. В Украйна най-новото огнище в стопанство беше установено в средата на този месец.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.