1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Пенка Христова: Ще искаме отлагане на старта на новия програмен период поне с една година

Пенка Христова: Ще искаме отлагане на старта на новия програмен период поне с една година

Бойко Синапов: От три месеца нямаме комуникация с МЗм

„Нищо от това, което сме дали като предложение по отношение на Националния стратегически план, не е отразено в документа. От три месеца нямаме комуникация с МЗм“, каза Бойко Синапов, председател на Сдружение „Обединени български животновъди“ на пресконференция след провеждането на Национален земеделски форум в Стара Загора.

Именно тази липса на комуникация е принудила браншови организации преди няколко седмици да отидат директно в Брюксел в ЕП и да се срещнат с председателя на Комисията по земеделие, с агрокомисар Войчеховски и с координатора на „Обнови Европа“.

„ЕС дава огромни възможности, но ние имаме лошата съдба, че не попадаме на управляващи. Кризата ни удря, изнемогваме“, каза още Синапов.

„Ще искаме отлагане на старта на новия програмен период поне с една година, каза Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите. Тя заяви още, че браншът предлага субсидирането на малките и средните предприятия да не се облага с данъци и да не се изискват фактури за продадена продукция при обвързаната подкрепа. Средствата за преходната национална помощ в новия програмен период да се дават без изискването за задържане на животни, посочи тя. И още: животновъдите, които имат степен магистър, да бъдат освободени от курсовете за обучение, които се предвиждат в новия програмен период. Също така - по отношение на директните плащания за животновъдите искането е да се плаща за животни от всички възрасти. Пенка Христова алармира, че „ще бъдем принудени да правим биогаз и да инвестираме във ферми за милиони.“

„Много ни се иска браншът да бъде включен към работната група, която ще направи промените по върнатия стратегически план. Трябва да се приемат спешни промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които са свързани със Стратегическия план“, посочи Стоян Чуканов, представител на България в Европейския икономически и социален комитет.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.