1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Планът за намаляване на емисиите от индустриалните ферми ще засегне тройно повече свиневъди

Планът за намаляване на емисиите от индустриалните ферми ще засегне тройно повече свиневъди

Използваните данни идват от Евростат и отразяват преброяване, проведено през 2016 година

Заради остарели данни, с които работи Европейската комисия, планът за намаляване на вредните емисии от животновъдството ще засегне тройно повече свиневъди и близо четири пъти повече птицевъдни стопанства, признават от Брюксел. 
 
Представените от Комисията през април 2022 предложения за промени в регламента за емисиите имат за цел да намалят вредите от индустрията. Включени са и големите животновъдни стопанства. Използваните данни идват обаче от Евростат и отразяват преброяване, проведено през 2016 година.
 
В документа се съдържа и дефиниция за понятието „индустриално животновъдство“, при което основният показател е броят на т.нар. „единици едър добитък“. Въз основа на тази дефиниция, за „индустриални стопанства“ се смятат ферми с повече от 150 такива единици. Изчисленията, направени на тази база, прогнозират, че от новите норми за намаляване на емисиите ще бъдат засегнати 18% от свиневъдните, 15% от птицевъдните и 10% от говедовъдните ферми, или общо 13 на сто от животновъдството в Европейския съюз.
 
Ако се вземат предвид най-новите цифри от 2020 година, делът на засегнатите стопанства при свинете скача до 61% и 58 на сто за птиците. При говедата увеличението е до 12,5 %. Като се включат и фермите със смесено животновъдство, от които най-вероятно ще бъдат засегнати 27 на сто, общият дял на поставените под натиск животновъдни стопанства ще се покачи до 20%.
Повечето европейски аграрни министри смятат, че горната граница от „единици едър добитък“ трябва да се вдигне до 300. Тогава от промените биха били засегнати 47% от свиневъдните ферми, 41 на сто от птицевъдните и 3 % от говедовъдните. Проблемът се състои в това, че данните на Евростат за 2020-та все още не са публикувани официално, но липсата на по-актуални цифри не е попречила на Комисията да пусне своето предложение, коментират аграрни експерти. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.