1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. По-малко животновъди и по-малко животни в Германия

По-малко животновъди и по-малко животни в Германия

Все повече германски фермери се отказват от животновъдството, показва преброяването през месец май. В същото време, за разлика от други години, намалява и броят на гледаните животни, особено при свинете.
 
Обикновено поголовието в Германия намалява много по-бавно от броя на животновъдните стопанства, тъй като от дейността си се отказват най-често малки ферми, чиито животни отиват при колеги с големи стада. Тази година в сектора на свиневъдството настъпи обрат, при който между ноември 2020-та и май 2021-а броят на фермите се е свил с 3,3 процента, а този на животните – с 5,5 на сто. Тенденцията се потвърждава и при говедовъдите. Там от дейността си са се отказали близо 2%, а броят на животните е намалял също с 2 на сто. Още по-голям спад има при млечните стопанства – минус 2,6%, като стадото от млечни крави е намаляло с под 1 на сто.
 
През май в свиневъдните стопанства в Германия е имало близо 25 милиона животни, показва преброяването, проведено от Федералната служба за статистика. Намалението е последствие от Африканската чума по свинете, която без да е засегнала домашните животни, доведе до срив на продажбите към трети страни. Друга причина е свитото потребление на вътрешния пазар вследствие на пандемията.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.