1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Потвърдено е огнище на африканска чума в Северна Македония

Потвърдено е огнище на африканска чума в Северна Македония

Aгенцията разпореди предприемане на контролни и предпазни мерки за потискане и контрол на заболяването във високорисковата зона

Агенцията за храните и ветеринарното дело (АХВ) на Република Северна Македония съобщи, че е потвърден нов случай на африканска чума по свинете, съобщи МИА, цитирана от БТА, пише 24chasa.bg. Според Ветеринарния институт към Ветеринарномедицинския факултет заболяването е регистрирано в село Мощица, община Македонска Каменица, във ферма с екстензивен начин на отглеждане на свине. От АХВ вече са уведомили свиневъдите за новия случай на африканска чума.

След подаден сигнал за съмнение за заболяването във фермата е извършен контрол от инспектори на ветеринарната агенция, а след лабораторно изследване на пробите, взети от две умрели прасета, заболяването е потвърдено. Във фермата са предприети всички необходими мерки за унищожаване на вируса и е в ход епидемиологично проучване за установяване на причинителя, заяви директорът на АХВ Николче Бабовски.

Агенцията разпореди предприемане на контролни и предпазни мерки за потискане и контрол на заболяването във високорисковата зона (всички общини по границата с Република България и Република Сърбия), в заразената зона и цялата територия на Република Северна Македония.

Световната организация за здраве на животните (OIE) и Европейската комисия са официално уведомени от АХВ за появата на ново огнище на африканска чума по свинете, отбеляза Бабовски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.