1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Повече от 20 години да не сваляш ботушите от краката

Повече от 20 години да не сваляш ботушите от краката

Така работи биоживотновъдът от троянското село Добродан Иван Данчев

Повече от 20 години Иван Данчев се занимава с животновъдство. Стопанството му се намира в троянското село Добродан. “Близо 70% от времето ми е преминало в ей тия ботуши”, казва колоритният фермер.

Още през 2001 година сертифицира стопанството като био. И днес произвежда биокраве мляко. За модернизацията на фермата залага на проекти. Вече има три изпълнени такива. Единият от тях – през МИГ „Троян – Угърчин – Априлци“. Финансирането по него е 100 хил. евро.

Със средствата Иван Данчев оборудвал доилна зала, купил и челен товарач – все важни за фермата придобивки. Работната ръка и тук е проблем. В кравефермата постоянно наети са 6 души, по време на кампания по прибирането на сеното се наемат още толкова. „С етномодела работим тук. Опитваме се да ги задържаме хората, изпращаме бусче до къщите им – да кара децата до училище, обгрижваме ги работниците. Но е трудно, признавам“, разказва Иван.

Той дълги години работил в голяма фармацевтична компания, но нещо все го стягала шапката. И решил да се захване с животни. Както баща му и дядо му са правели навремето. „Като се събудих първата сутрин и видях около себе си само крави, вместо хора, малко странно се почувствах. Но сега за нищо на света не я давам тази свобода. И причината е само една – обичам животните.“

“Проектите са достъпни за всеки, който работи на светло”, казва Иван. А предимството на Местната инициативна група е безспорно – тя добре познава хората от местната територия, още по-добре познава нормативната уредба, свързана с прилагането на Програмата за развитие на селските райони. “Харесаха ми тези хора от МИГ-а, говорят разбираемо, на моя език.”

Иван Данчев отглежда общо около 250 животни, 120 от тях - дойни млечни крави. Признава, че трудно реализира биокравето мляко. То дори се изкупува на по-ниска цена от конвенционалното. Защото за него пазарът е труден. Още по-трудно е с пасищата. Водата е дефицит, климатичните промени си казват думата – изворите пресъхват един по един. „Лакомията ни е много. Затова природата ни наказва“, разсъждава фермерът от Добродан.

Засега стопанинът от Троянско не смята да затваря цикъла с преработване. Преценява, че няма да има сили и ресурси за такава стъпка.

Кризите от последните години тежко удрят и биоживотновъдите. При биокравето мляко от едно животно се добиват около 18-20 литра, за разлика от конвенционално отглежданите животни, от които се дои двойно - по 40 литра.

Питам колоритния Иван Данчев – забогатява ли човек от животновъдство?

“Не се става богат, става се гърбат. Но никога не оставаме гладни“, смее се мераклията животновъд. Признава, че често му е идвало да захвърли всичко, но мисълта, че ще остави след себе си чиста земя, че храни деца и внуци с чиста храна, му дава сили да продължава да е био. И така се изнизват повече от 20 години. В които Иван Данчев 70% от времето си прекарва в ботушите. Такава е съдбата на животновъдите.

 

Автор: Анета Божидарова

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.