1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Повече от 650 учени казват „да“ на животновъдството

Повече от 650 учени казват „да“ на животновъдството

Днешните продоволствени системи са изправени пред двойно предизвикателство

Вече повече от 650 учени от цял свят са подписали Дъблинската декларация за животновъдството. В нея се подчертава, че отглеждането на селскостопански животни играе съществена роля за една устойчива хранителна система и не бива да става жертва на опростяване или фанатизъм.
 
Един от горещите социални въпроси в Западна Европа е дали имаме нужда от животновъдство, от месо, за да се храним устойчиво. От години темата се дискутира и обсъжда на различни форуми и в различни формати.
Учените разглеждат най-вече ролята на месото във връзка с храненето и здравето на човека, както и за устойчивата околна среда, обществото, икономиката и културата. Целта на повечето от изследванията е да се отделят базираните на факти дискусии от дебатите, зад които стоят идеологии и политически виждания.
 
Съставяйки Дъблинската декларация, експертите са анализирали над 1000 научни разработки, които подчертават, че животновъдството има голямо значение, а исканията за свиването или премахването му са част от идеологическата война срещу консумацията на месо. Ето защо Декларацията призовава за основано на научни стандарти развитие на животновъдството. Като цяло то е прекалено важно за обществото, за да бъде пожертвано в името на фанатизма, изтъкват подписалите документа.
 
Той признава, че днешните продоволствени системи са изправени пред двойно предизвикателство. От една страна става дума за осигуряването на храна за все по-голямото население на планетата, което означава по-голямо предлагане на животински продукти, което да покрие нуждата от хранителни вещества за три милиарда души. От друга страна са изискванията за здравето на животните, хуманното отношение към тях, биологичното разнообразие, климатичните промени и т.н. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.