1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Прасе снима живота си и рекламира фермата

Прасе снима живота си и рекламира фермата

Един успешен вариант

Как да засилиш директните продажби от фермата и в същото време да покажеш на градските хора какво означава да живееш на село и да се занимаваш със земеделие и животновъдство? Един успешен вариант може да се наблюдава в интернет, където швейцарски фермер стриймва на живо какво правят неговите свине.
 
През 2016 година Кьоби Хагман и съпругата му Леандра поемат фермата от неговите родители. В стопанството от много години се отглеждат свине, но в последно време натискът върху фермерите става все по-голям. За да издържат на конкуренцията и да удовлетворят исканията на търговците, те са принудени да работят все по-интензивно. Това обаче се отразява зле на животните, така че двамата решават да направят коренна промяна.
 
Вместо да разширят производството, драстично го намаляват и преминават към отглеждане на свинете на открито. Днес на мястото на предишните 150 животни има само 25, които се разхождат спокойно на площ от половин хектар. Целогодишно свинете се излежават на слънце, ровят в земята и са в непрекъснат контакт със своите стопани. Всичко това се снима с камера, прикрепена на гърба на някоя от свинете и се предава на живо в интернет-страницата, озаглавена "Свинята с камера".
 
Това непрекъснато видеонаблюдение дава на семейство Хагман възможността да гарантира по всяко време проследяемостта на месото, което предлага на пазара. Продават директно от фермата, без посредници, цената е по-висока, но клиенти има заради хуманното отношение към животните, разказват собствениците. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.