1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Протести заплашват Парижкото селскостопанско изложение

Протести заплашват Парижкото селскостопанско изложение

Гневът на селскостопанския сектор обхвана цяла Европа с протести в Гърция, Италия, Испания, Полша и други страни

Популярното годишно селскостопанско изложение в Париж се открива днес под заплахата от демонстрации, тъй като земеделският свят все още кипи от гняв и поставя редица искания, предава Франс прес.

Около 600 000 посетители се очакват да посетят изложението, което продължава девет дни, в един взривоопасен климат. Франция преди броени дни излезе от 10-дневната криза в сектора, белязана от блокади на магистрали и хвърляне на тор.

Синдикалната организация "Млади земеделци" (Jeunes agriculteurs) не смекчи натиска върху правителството, след като призова за сваляне на блокадите на 1 февруари, когато властите обещаха редица мерки - от отпускането на спешни помощи и декрети за административно опростяване до пауза по отношение на плана за намаляване на пестицидите "Екофито" (Ecophyto).

"Нека никой не си мисли, че само заради това, че тракторите се върнаха обратно, всичко вече е уредено", предупреди миналата седмица президентът на асоциацията Арно Русо.

Естеството на посещението на изложението на френския президент Еманюел Макрон, което обикновено е първата събота на събитието "ще зависи от това", добави синдикалният лидер, който ще се срещне с държавния глава идния вторник.

Синдикатът иска да види какви ще са първите резултати от обявените мерки и очаква премахването на това, което възприема като спирачка за френското производство (забрана на пестициди, изобилие от правила и документация).

Гневът на селскостопанския сектор обхвана цяла Европа с протести в Гърция, Италия, Испания, Полша и други страни.

В този контекст организаторите на изложението се опасяват от нашествие на протестиращи.

Мерките за сигурност ще са на "максимално" високо равнище, заяви Арно Льомоан, директор на организацията собственик на събитието.

"Естествено това е изложението на селскостопанските производители и ние разбираме исканията им, но това не е мястото за протести", каза той.

 

"Изложението трябва да остане въпреки всичко празник за сектора", настоя той, подчертавайки, че това е "салонът на бабите ни, на детските колички, на семействата. Ето защо трябва да посрещнем подобаващо и нормално".

Макрон се срещна миналата седмица с трите водещи синдиката в селскостопанския сектор, а премиерът Габриел Атал прие още веднъж председателя на "Младите земеделци", преди да се срещне с фермерите.

"Осъзнаваме, че има теми, които ще отнемат по-дълго време", заяви в неделя министърът на селското стопанство Марк Фесно, признавайки, че не е задължително "спокойствието" да властва на изложението.

Преди европейските избори през юни отговорните политически лица ще трябва да дефилират пред Ориет - петгодишната крава от нормандска порода, която ще е символ на салона. Тя е отгледана в Северозападна Франция от Франсоа Фуко и дъщеря му Люси.

Млякото, което дава, уточняват организаторите, позволява да се произведат средно 10,5 питки камамбер дневно.

Събитието традиционно е празник на френското земеделие, най-вече с конкурси, на които се коронясват "най-перфектните представители на своя вид" сред над 2000 крави, кози, овце, коне, магарета, кучета и котки. Раздават се медали на регионални вина и продукти (колбаси, сирена, но и кисело зеле…).

Селскостопанското изложение се провежда всяка година в Париж от 1964 г., с изключение на 2021 г., когато бе отменено заради пандемията от КОВИД-19.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.