1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Противоречиви данни за китайското поголовие

Противоречиви данни за китайското поголовие

От региони в северната част на страната се съобщава за нов вариант на вируса на африканската чума

През януари поголовието от свине отново бележи ръст, заявяват от земеделското министерство в Пекин. Увеличението на броя на свинете майки спрямо декември е с малко над 1 процент, а на годишна база – с 35 на сто.
 
От данните на ведомството става ясно, че януари е бил шестият пореден месец с ръст на поголовието. Освен повече свине майки има и по-голям брой животни за угояване – с 2 на сто в сравнение с декември 2020 година.
 
През последния месец на миналата година в Китай са преброени 41 милиона свине майки, а общият брой на животните е бил 406 милиона и 500 хиляди. Прогнозите са, че през първото тримесечие на новата година ще бъдат заклани 40 процента повече животни, отколкото за същия период на миналата година. Очакванията за второто тримесечие са, че ще бъде достигнато нивото отпреди епидемията от африканска чума. Така ще спре и поскъпването на месото, смятат експертите от министерството.
 
Други източници посочват, че през януари броят на свинете майки е намалял за първи път от месеци насам. Расте и броят на животните, заклани с по-ниско тегло. Има и сведения, че през студената зима близо 15 на сто от националното поголовие са станали жертва на болести, основно заради въведената през миналата година забрана за влагането на антибиотици във фуражите. От региони в северната част на страната се съобщава за нов вариант на вируса на африканската чума, който води до по-леко и не винаги смъртоносно протичане на болестта, но затруднява диагностиката.
Наличието на нов щам на вируса беше потвърдено и от Ветеринарния институт в Харбин, където са изследвани проби от седем различни провинции. В тях учените са открили мутации на вируса, предизвикани най-вероятно от опити с експериментални ваксини.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.