1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Птичи грип избухна във ферми за кожи във Финландия

Птичи грип избухна във ферми за кожи във Финландия

Вирусолози алармират за опасността от нова пандемия

24 са засегнатите ферми. Три от тях, отглеждащи норки, започнаха умъртвяване на над 50 000 животни. Около 10 000 диви птици също ще бъдат убити, заради близостта си до фермите за норки. Вирусолози алармират за опасността от нова пандемия.

 

За първи път във Финландия високопатогенна инфлуенца по птиците избухна във ферми за кожи. Първоначално през юли беше докладвано за 4 засегнати ферми за кожи. За по-малко от месец броя им нарасна до 24. В тези обекти се отглеждат лисици, норки и енотовидни кучета.


“Това е много лоша новина”, казва финландският вирусолог проф. Оли Вапалахт. “Прехвърлянето на вируси от един бозайник на друг увеличава риска от възникването на нови варианти, които могат да са опасни за човека и да доведат до нова пандемия.” 

Вирусолозите Томас Пийкок и Уенди Баркли от Имперския колеж в Лондон също посочиха преди няколко месеца, че отглеждането на животни за ценни кожи при висока гъстота на популацията дава възможност за бързо разпространение и адаптация на вируса, като това вероятно не би се случило в естествени условия. „Това е ясен механизъм за започване на пандемия от инфлуенца H5.“, споделя Пийкок . 

От Световната здравна организация признават, че ситуацията трябва да се приема сериозно и да се следи внимателно.

Като основна причина за разпространението на инфлуенца в страната се посочва преносът от диви птици, основно чайки. Установена е мутация, която благоприятства размножаването на вируса в клетки от бозайник. Агенцията по храните на Финландия е наредила да бъдат унищожени всички норки във ферми за кожи, за които е установено, че са заразени с птичи грип. 

Норката е особено проблемен животински вид, когато става въпрос за инфекции с вируса на птичия грип. Това е така, защото горните дихателни пътища на норките имат рецептори, които свързват птичи и човешки грипни вируси, така че норките са податливи на инфекции, причинени от двата вида грип. До момента 3 финландски ферми с десетки хиляди норки ще трябва да убият отглежданите животни. За случаите във ферми за лисици и енотовидни кучета, ще се взема отделно решение дали да се убият само конкретни заразени животни или всички.

“Учените отдавна настояват фермите за кожи да бъдат закрити заради високия епидемиологичен риск и всички негативни въздействия върху общественото здраве. Разпространението на заразните заболявания от фермите за кожи застрашават и дивите животни, а от там и цели екосистеми. До момента Финландската дивечова агенция е дала разрешение за превантивното убиване на 9600 диви птици от различни видове поради опасност от разпространение на птичи грип. Отглеждането на животни за ценни кожи е ненужно, опасно, вредно и жестоко. То е реална заплаха за всички нас и не носи нищо добро. Крайно време е да се забрани.”, сподели Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.