1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Птицевъди обсъдиха проблемите в бранша със земеделския министър

Птицевъди обсъдиха проблемите в бранша със земеделския министър

Браншът е пред колапс

Птицевъди от страната сигнализират, че браншът е пред колапс. Настояват за директна финансова подкрепа от държавата.

„Проблемите започнаха още през 2020 година, когато ни сполетя коронакризата. Тогава цените на нашата продукция (яйцата и месото) започнаха да падат, а цените на суровините започнаха да се вдигат. В нашата продукция 70% от разходите са за фуражи и за изхранване на животните. Нашият браш е тясно свързан с ресторантьорството, хотелиерството и туризма като цяло. Потреблението на яйца и на месо спадна“, обясни Даниел Божанков – председател на УС на „Асоциацията на промишленото птицевъдство в България“. Той допълни, че производителите са принудени да продават яйца под себестойност.

След като представиха проблемите си от бранша се срещнаха със земеделския министър, за да потърсят решение на проблемите.

„Доста дълго обсъждахме какво може да се направи. В крайна сметка се установи, че в по време на това служебно правителство може би няма да можем да постигнем това, което искаме. По Ковид мерките вече няма пари, не са останали, т.е те са раздадени, на който е кандидатствал. В момента по тях няма как да ни бъде помогнато. За мое съжаление разбрах, че и от Плана за възстановяване и устойчивост отново нашият бранш няма да бъде в тези мерки, тъй като огромна част от финансирането е разпределено към „Напоителни системи, а останалото за дигитализация.“

За какво са се договорили птицевъдите и земеделският министър ще научите в рубриката Новина плюс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.