1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Птицевъдите искат спешна помощ от държавата

Птицевъдите искат спешна помощ от държавата

Те настояват да бъдат покрити 40% от загубите на бранша за миналата година

Втора година птицевъдният сектор у нас търпи огромни загуби и работи под себестойност. От бранша изчисляват, че само за миналата година загубите възлизат на 80 млн. лева. Задават се и фалити. Войната в Украйна, ковид и енергийната криза правят картината още по-неясна. Затова от Съюза на птицевъдите в България и от Асоциацията на индустриалното птицевъдство настояват за подкрепа от страна на държавата. При увеличен бюджет на държавните помощи със 150 млн. лева, птицевъдите очакват да бъдат подпомогнати по ковид мерките, като бъдат покрити 40% от загубите на бранша за миналата година.

Отчетен и 10% загуба на пазарен дял, заяви на пресконференция Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюза на птицевъдите в България. Расте и вътрешната задлъжнялост на фирмите, заяви от своя страна, председател на УС на Асоциацията на индустриалното птицевъдство. От друга страна, в контекста на всички сегашни кризи, седмици преди Великден се очертават дефицити на пилешко и на яйца.

„Правителството трябва да прояви финансова смелост и с актуализацията на бюджета през месец юли да намали ДДС за храните от 20 на 9%“, отново призовават птицевъдите. България е една от трите европейски държави, която не е въвела подобно облекчение. „Трябва да се действа гъвкаво и спешно“, категорични са от бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.