1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Разпространение на АЧС в свиневъдните стопанства

Разпространение на АЧС в свиневъдните стопанства

Доц. д-р Георги Желев, Ветеринарномедицински факултет, ТрУ - Стара Загора

Какво трябва стопаните да спазват, за да подсигурят защита от АЧС в свинекомпексите?

Африканската чума по свинете, както и мерките за превенция и предотвратяване разпространението й в свиневъдните стопанства, бяха в основата на онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис Стара Загора), Тракийски университет и Асоциация на индустриалното свиневъдство в България. Форумът беше насочен към собствениците на малки, средни и промишлени свиневъдни стопанства, които да могат да почерпят опит както от науката, така и от практиката.

Доц. д-р Георги Желев, Ветеринарномедицински факултет, ТрУ - Стара Загора

„За никого не е тайна, че в Европа основният резервоар на африканска чума, това са дивите прасета. На Балканският полуостров имаме изключителния късмет да липсват биологичните вектори на това заболяване – меките кърлежи от род орнитодоро, които са причината за една постоянна стационарност на инфекцията в Африка, защото тези кърлежи, веднъж смукали кръв от заразено животно, предават вируса, както в отделните стадии от ларва, нимфа и имаго, така и през отделните поколения – от възрастния кърлеж към яйцата.“

Екипи от цял свят работят за произвеждане на ваксина срещу африканската чума по свинете, но доц. д-р Желев разкри, че ще бъде трудно в близките 3-4 години да бъдат пуснати на пазара ваксини масово производство.

„В близките 3-4, 5 години е малко вероятно да бъдат въведени в масовия пазар и да бъдат използвани за защита на свинекомплексите, но дори и да бъдат разбработени, никога няма да бъдат разрешени за постоянна употреба. Ще бъдат използвани, най-вероятно, като временна мярка, която да намали инцидентността на огнищата на африканска чума, заради факта, че ваксинираните животни са предпазени от заболяване, от клинична изява и смърт, но не са предпазени от заразяване., т.е. ние по този начин ще може да ги превърнем в един троянски кон, който, без да проявява някакви симптоми, да съхранява и да разпространява вируса.“

Няма нито една мярка, която да осигури стопроцентова защита от африканска чума по свинете. Всяка една от тях може да бъде пробита. Хубаво е стопанствата да се подсигурят с няколко слоя защита, които да осигурят стопиране на вируса на различни етапи, за да може да се осигури ефективна защита на свинекомплексите. Повече, гледайте в рубриката Агротема по АгроТВ.

Автор: Георги Куситасев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.