1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Разследване на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива, че транспортът на живи животни продължава да се случва и в най-големите горещини

Разследване на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива, че транспортът на живи животни продължава да се случва и в най-големите горещини

Снимка:

Крави, телета и овце пътуват с часове през България в жегите без спирка и често без възможност да пият вода по пътя

Екипът на организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ е извършил проучване на транспорта на живи селскостопански животни през България в горещите дни в края на юни и през юли. Резултатът от проучването е силно притеснителен – камиони, пълни, а понякога и претъпкани с животни, пътуват през България в горещините, включително когато температурите надвишават 30, а дори и 40 градуса. В период от около една седмица, организацията наблюдава камиони, натоварени с телета, крави и овце, пътуващи към Турция и Гърция и наблюдава серия от нарушения при транспорта на животните.

FOUR PAWS Georgi Daskalov

© FOUR PAWS Georgi Daskalov

„По пътя наблюдавахме множество камиони, които пътуваха през жегата в дни, в които температурите варираха между 30 и 41 градуса по Целзий. Камионите карат, без да спазват ограниченията на скоростта, бяха претоварени и превозваха твърде много животни в тесни и дори задръстени пространства“, каза Тихомир Димитров от ЧЕТИРИ ЛАПИ.

 FOUR PAWS Georgi Daskalov

© FOUR PAWS Georgi Daskalov

За много от камионите, идващи от Централна Европа, а понякога и от Румъния и от страни от Западна Европа, България е транзитна държава към Турция и Близкия Изток. Животните могат да пропътуват десетки часове, за да достигнат до финалната дестинация. През България камионите пътуват често от румънската граница на юг до границата с Турция в рамките на един ден и често без да спрат.

 FOUR PAWS

© FOUR PAWS Svilen Nachev

„Животните бяха жадни и не можеха да получат достъп до вода, тъй като устройствата за пиене не бяха подходящи за едри преживни животни“, добавя Димитров. „Наблюдавахме и случай, в който един от камионите спря и остави животните в превозното средство на слънце докато шофьорът се освежи. Повечето от камионите изобщо не спряха, вместо това продължиха да шофират в жегата без да напоят животните. В един от дните, когато започна да вали летен дъжд, телетата бяха толкова отчаяни, че започнаха да се опитват да облизват решетките, за да пийнат малко вода.“

 FOUR PAWS

© FOUR PAWS Svilen Nachev

ЧЕТИРИ ЛАПИ напомня, че животните не трябва да бъдат транспортирани по начин, който може да им причини нараняване или излишно страдание. В противен случай, това е нарушение на чл. 3 от Регламент на ЕС 1/ 2005 г., който изисква транспортирането да бъде такова, за да се предотвратят страданията на животните.

FOUR PAWS

© FOUR PAWS Svilen Nachev

Транспортирането по време на горещините причинява огромно страдание на транспортираните животни, които не се чувстват добре при толкова високи температури. Организацията ще алармира институциите за откритите нарушения и призовава за незабавно прекратяване на транспорта в горещите часове.

FOUR PAWS

© FOUR PAWS Svilen Nachev

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.

Повече за работата на международно ниво на организация ЧЕТИРИ ЛАПИ за прекратяване на страданията на животните, транспортирани на дълги разстояния, може да намерите тук: https://www.four-paws.org/campaigns-topics/topics/farm-animals/live-animal-transport

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.