1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Русия с напредък при разработката на ваксина срещу АЧС

Русия с напредък при разработката на ваксина срещу АЧС

Евентуалната ваксина трябва да разполага с най-добрата имунобиологична стабилност

Русия съобщава за напредък при разработката на ваксина срещу африканската чума по свинете. Според ветеринарните власти веществата скоро ще влязат в следващата фаза на изпитание.
 
Говорител на земеделското министерство изтъкна, че са разработени няколко варианта, като най-обещаващите ще бъдат тествани на живи свине. Основната цел на учените е да изберат вещество, което има най-малък потенциал за нежелани странични явления. Евентуалната ваксина трябва да разполага с най-добрата имунобиологична стабилност и да предлага най-голяма защита срещу вируса. Науката от години работи по ваксина срещу африканската чума, но досега не е намерено решение, което да предотврати заболяването.
 
Според руските учени може да се окаже достатъчно ваксината да се приложи върху популацията от диви свине в страната. Макар че ситуацията във всяка държава е различна и се влияе от спецификата на природните дадености и от икономически фактори, един от основните за разпространението на заболяването остават глиганите. Ако те бъдат имунизирани, това би могло да бъде крачка напред и да спре навлизането на АЧС в нови територии, както и да направи поведението на вируса по-предвидимо. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.