1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Руски птицевъди няма да вдигат цените

Руски птицевъди няма да вдигат цените

Доброволният мораториум се отнася до цените, на които птицевъдите ще продават своята продукция на търговците

През следващите два месеца цените на птичето месо и яйцата в Русия няма да се повишават. Това обещаха производителите в разговор с министерството на земеделието. В замяна те настояват за по-високи лимити при отпускането на изгодни инвестиционни кредити, както и за удължаване на съответната правителствена програма.
 
Доброволният мораториум се отнася до цените, на които птицевъдите ще продават своята продукция на търговците. Те обаче не поемат отговорност, ако веригите от своя страна вдигнат крайната цена на дребно.
 
Подобно обещание дадоха междувременно и от сдружението на производителите на растителни масла. Членовете на организацията гарантират, че поне до края на август няма да вдигат цените за слънчогледовото олио. С оглед на това, че тази есен се очаква по-голяма слънчогледова реколта, производителите дори предполагат, че цените ще паднат. За да се ограничи поскъпването на олиото в магазините, през декември правителството и производителите сключиха споразумение за таван на цените, който в първоначалния си вариант трябваше да остане в сила до края на март. Сега този срок е удължен до края на август. В края на миналата година от земеделското министерство дори заплашиха маслобойните с въвеждането на 15-процентно износно мито, ако не спазват договорката. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.