1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. САЩ изпадат от челната тройка при износителите на говеждо месо

САЩ изпадат от челната тройка при износителите на говеждо месо

Експертите прогнозират спад на експорта на говеждо с 14%

През настоящата година Съединените щати ще внесат рекордно количество говеждо месо, тъй като броят на животните в страната е паднал до най-ниското ниво от няколко десетилетия насам. Основните причини са сушата и високите температури през лятото, които буквално изгориха големи части от пасищата.
 
В резултат цените на говеждото месо на вътрешния пазар се покачиха, а това принуди големите преработватели да внасят по-евтино месо от чужбина. В същото време търговски партньори като Китай, Япония и Египет са намалили вноса от Съединените щати. Затова от земеделското министерство предполагат, че през тази година страната ще падне до четвърто място на износителите, докато през 2022-а заемаше втората позиция. Експертите прогнозират спад на експорта на говеждо с 14% до около милион и половина тона, което е най-малкото количество от 2020 година насам, когато пандемията наруши преработката и международните търговски потоци. Заради намаленото поголовие за догодина се очаква нов спад на износа до 1,3 милиона тона.
 
Допълнителен фактор, който затруднява експорта, е силният долар, който прави американската продукция по-скъпа в сравнение с другите конкуренти. Според борсови анализатори намаленият износ ще доведе до още по-високи цени на вътрешния пазар, които преработвателните компании ще се опитат да компенсират чрез внос. Често се импортира бедно на мазнини месо от Австралия и Нова Зеландия, което след това се смесва с по-тлъстите парчета от американски говеда и се преработва на кайма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.