1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Себестойността на пилешко месо се е повишила в пъти през последните 2 години

Себестойността на пилешко месо се е повишила в пъти през последните 2 години

Борсовите цени - ниски, производствените разходи - високи

„Сметките за електроенергия от юни месец насам са се повишили със 75% в сравнение със същия период на миналата година. Компенсациите, които се въведоха от 110 лв., са напълно недостатъчни да покрием загубите, които генерираме. Цените на фуражите са скочили с около 40%“, разказа Мартин Кирчев, собственик на птицеферми в Сливен. Всичко това оскъпява крайния продукт, а изкупните цени не се повишават. Борбата за оцеляване е голяма. Като цяло, подобна ситуация в сектора не е имало досега, допълни той.

Мярката за хуманно отношение към птиците, която може да покрие част от загубите, е под въпрос, коментира Кирчев. За да се справят с кризата, птицефермите намаляват производството си - работят с капацитет от около 20-30%. Така ще стане и във фермите на Кирчев, който поддържа персонал от 20 души.

Той даде за пример свои колеги, които досега са зареждали на около 30 000 еднодневни пилета, в момента зареждат между 5 000 и 10 000 броя. Има търсене на пилешко месо, но икономическата конюнктура кара птицевъдите плахо да прибягват към заявки.

Около 60% е вносът, 40% е родното производство, малка част от което остава за българския пазар. Преработвателите работят основно с вносно месо.

Що се отнася до бройлерното направление вносът от Полша и Румъния е огромен. Цените са доста ниски - с около 15-20 % надолу от българското производство. Въпреки че българското пилешко месо е по-качествено, търговците прибягват към вносното. В Румъния малкото пиленце е с ДДС 9 %. А полските птицевъди получават двойно по-голямо подпомагане в сравнение с българските си колеги.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.