1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ще спре ли Австралия износа на живи овце?

Ще спре ли Австралия износа на живи овце?

На 21 май в Австралия ще се проведат парламентарни избори. Овцевъдите в страната се опасяват, че при евентуална смяна на правителството те ще понесат големи загуби.
 
В своята предизборна кампания опозиционната Партия на труда обяви, че ако дойде на власт, ще спре износа на живи овце, за което вече се е споразумяла с бизнеса и правителството на щата Западна Австралия. Досега в този щат експортът на живи овце, предимно за Близкия Изток, е от голямо икономическо значение. Марк Мак Гоуън, министър-председателят на Западна Австралия, също член на лейбъристите, не подкрепя цялостната забрана на износа на животни и пояснява, че са въведени правила, които забраняват транспорта на живи овце през месеците, когато в Северното полукълбо е лято. Освен това са въведени строги ветеринарни проверки и засилен контрол по време на транспорта по море.
 
Междувременно от ръководството на Партията на труда отстъпват от първоначалната си позиция, обяснявайки, че застават зад строгите правила за защита на животните, но не планират изцяло да забранят износа на овце и говеда. Ограничения ще има само през лятото. Тази неясна позиция среща остра критика от страна на Националния фермерски съюз.
"Що се отнася до износа на овце лейбъристите не искат да се информират за съществените подобрения в сектора и за голямото значение, което овцевъдството има за Австралия и нейните търговски партньори. Партията на труда трябва да слуша нас, а не някакво радикално малцинство в градовете", се казва в изявление на Съюза.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.