1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Спад на поголовието при свинете в САЩ

Спад на поголовието при свинете в САЩ

Остава несигурността относно износа

Нестабилното положение на пазара за свинско месо оказва влияние и върху свиневъдството в Съединените щати. Към 1-ви декември стопаните в страната са имали 77,5 милиона животни.
 
По-голям от очакваното спад има в броя на свинете майки. Докато анализаторите в земеделското министерство прогнозираха той да намалее с 2 %, действителният минус достигна малко над 3 на сто до 6 милиона и 280 000. Тази тенденция се наблюдава вече цяла година, след като още в края на 2019-та броят на свинете майки постепенно започна да спада. 
 
След 2013-та фермерите в Съединените щати се радваха на добри резултати, което ги накара до началото на миналата година да увеличат поголовието с около 12 на сто. След това настъпи обрат, причинен от общото състояние на пазара. За загубите, които свиневъдите търпят от миналия януари насам, голям принос имат влошените отношения с Китай, както и, разбира се, коронакризата. Остава несигурността относно износа, от който секторът генерира повече от една четвърт от оборота си. От решаващо значение ще бъде как с новия президент ще се развият отношенията между САЩ и Китай, тъй като Народната република е сред най-важните търговски партньори. Свиневъдите отвъд Океана очакват Джо Байдън да бъде по-склонен към преговори от предшественика си Доналд Тръмп. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.