1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Спешна поръчка на ваксини срещу херпес вирус по конете

Спешна поръчка на ваксини срещу херпес вирус по конете

Вирусът е изключително агресивен и се разпространява бързо с висока смъртност, като обхваща все повече държави в Европа и по света

БФКС излиза със спешно становище и молба относно зараза със Херпес Вирус EHV – 1 - неврологична форма по конете. По официални данни, публикувани от ФЕИ (Международната федерация по конен спорт) през изминалия месец февруари, тази година във Валенсия е установена зараза с Херпес Вирус EHV – 1 - неврологична форма. Бяха установени и смъртни случаи на коне от опасната зараза. Само за периода на месец февруари заболяването беше разпространено и в други държави в света и Европа. Бяха отменени всички международни състезания в десет държави от Европа. Вирусът е изключително агресивен и се разпространява бързо с висока смъртност, като обхваща все повече държави. FEI настоятелно моли конете, участващи в международни състезания, да бъдат ваксинирани с отразяване на ваксината в паспорта на конете.

Съгласно Българското ветеринарно законодателство, ваксинирането срещу херпес вирус (известно в България, като Ринопнеумонит) е задължително. Изхождайки от този факт и ситуацията в Европа, е твърде вероятно Ветеринарните служби в България да забранят движението на коне в страната, с което се изправяме пред риска да се провали календара за 2021 година.
Във връзка с горното, поради липса на ваксини в България срещу това заболяване, БФКС (Българска федерация по конен спорт) е предприела стъпки за спешен внос на ваксини от Европа. За коне, участващи в състезания, е необходимо двукратно ваксиниране, а конете, които няма да бъдат придвижвани, могат да се ваксинират еднократно. По данни на БФКС еднократната ваксина ще възлиза на 45 до 50 лв. С оглед бързата реакция, ни е необходима спешна информация за необходимия брой ваксини за всяка база, клуб или собственик на коне.

Моля, информацията да бъде предоставена във федерацията на имейл: bef@horsesportbg.org до ПОНЕДЕЛНИК 08.03.2021, за да могат да се предприемат спешни мерки по внос на ваксини, тъй като БАБХ изисква точна бройка на същите. С оглед изключително сериозната обстановка, моля за вашето отговорно отношение и спешна информация, за което БФКС благодари предварително.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.