1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. СТЕКСПО 2019 събира топ експерти от САЩ и Европа

СТЕКСПО 2019 събира топ експерти от САЩ и Европа

Най-големите имена в животновъдния сектор идват в Пловдив на 1 и 2 ноември

В очакване на СТЕКСПО 2019 - форумът за професионалните животновъди, са не само родните фермери, преработватели, ресторантьори и медии, но и чуждестранни експерти. Известността на форума отдавна премина границите на страната, като в тазгодишното четвърто издание, участие ще вземат експерти от САЩ и Европа.

СТЕКСПО 2019 ще се проведе на 1 и 2 ноември в Международен панаир в Пловдив. Форумът се организира от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ), със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

И в двата дни на събитието е предвидена богата лекционна програма, със световни експерти от САЩ, Франция, Шотландия, Германия и други.

Освен професионален форум, СТЕКСПО е и образователно събитие, което помага на фермерите да повишат знанията и уменията си. А заедно с това и качеството на родната продукция.

Благодарение на всички експерти от България и чужбина, СТЕКСПО 2019 се превръща безспорно в ненадминат в експертизата си форум в животновъдния сектор.

Wiliam McLaren от Netherton Aberdeen-angus, Шотландия, който ще представи японската месодайна порода Wagyu. Той ще запознае фермерите и с тайните на развъждането и отглеждане на говедата за постигане на премиум качество месо. Освен това McLaren ще запознае родните производители с информация от извора на породата Абърдийн Ангус или какви са съвременни тенденции в развъждането на най-популярната порода в света.

Craig Guffey от Канзас, САЩ, ще води лекциите за подбор на женските животни в стадата. Неговите лекции ще бъдат свързани още с развъждането на породата Абърдийн Ангус и фамилиите крави. Guffey ще разкрие и неговата тайна затова как 12 години поддържа пасищата си без изкуствени торове. Освен лекционната част топ експертът ще е първият американец, който ще бъде съдия на професионално събитие за говедовъдство в България.

Matt Higgins от Keenan ALLTECH е експертът от Ирландия, който ще даде светлина на многобройните фермерски въпроси относно технологиите в храненето на животните. Специалистът ще представи новостите в технологиите за хранене.

Sean Akardi e изпълнителен директор на AGRIC-BIOFORMATIC, САЩ. Експертът има над 13 години опит в областта на биотехнологиите и животновъдството. Заедно със своя екип, той разработва иновативната платформа AgBoost, която позволява на всеки фермер лесно и удобно да управлява и да следи животните в стопанството си. AgBoost предоставя генетично профилиране на всяко едно отделно животно в стадото. Освен това приложението дава достъп до BIG DATA, които лесно могат да се използват за решения за развъждане, маркетинг и управление на фермата. На СТЕКСПО 2019, Akardi ще изнесе интересна лекция за новото поколение платформи за данни в сектор “Животновъдство”.

Млечното овцевъдство пък ще бъде представено от високата експертиза на Bruno Crassous, изп. директор на GID LACAUNE – Асоциацията за Лакон във Франция. През последните години броят на овцете от породата Лакон във Франция е намалял от 1,2 – 1,3 млн. на 890 хил. За сметка на това обаче средната млечност на породата се повишава. Докато през 1960 г. тя е била около 70 литра за доен период, то последните резултатите от контрола на млечната продуктивност показват средна млечност от 317,9 литра за 170 дневен доен период (данни към 2016 г.). Експертът ще изнесе лекции на тема: "Съвременно управление на млечна овцеферма" и "Организация на селекцията на Lacaune Milk във Франция (геномна селекция и селекция по потомство)".

Специално за СТЕКСПО 2019 идва и Йордан Василев. Той е на 26 години, родом от Горна Оряховица, но в момента живее в малко селце в Централна Германия. Там той гледа крави порода Симентал от четири години. Отива в Германия преди доста време, като не подозира, че ще се занимава с животновъдство. В последствие той се запознава с бащата на шефа си, който има ферма. Така Йордан Василев започва да помага във фермата и така до днес, като вече има договор за собственост за период от 30 години. Той ще изнесе лекция затова как се подготвят животни за аукцион.

Stekspo

Друго българско участие е това на Светлозар Петров от JOB TIGER. Той ще засегна една много болезнена тема за родните животновъди, а именно работната ръка. Светлозар Петров ще изнесе лекция на тема: “Предизвикателства пред пазара на труда в земеделския сектор и внос на работна ръка”.

Част от специалните гости на СТЕКСПО 2019 ще бъде и първата в България компания за ембрионален трансфер при крави. Фермерите отблизо ще могат да се запознаят със специалистите и да научат повече.

Всички те са само част от звездния тим от топ специалисти, които ще представят на живо пред гостите на СТЕКСПО последните тенденции в развъждането, отглеждането, храненето и маркетинга на месодайни овце и говеда, както и на млечни овце в световен мащаб.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.