1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Свинете и конете разбират човешките настроения по гласа

Свинете и конете разбират човешките настроения по гласа

В експериментите са участвали и учени от Цюрих и Берлин

Конете и свинете са в състояние да разпознаят настроението на хората по техните гласове. До това заключение стигат учени от университета в датската столица Копенхаген.
 
По думите на Елоди Брифер, която ръководи научната разработка и е експерт по поведенческа биология, животните се влияят от емоциите, които човек влага в гласа си, когато говори в близост до тях.
 
В експериментите са участвали и учени от Цюрих и Берлин, които са изследвали поведението на домашни коне и свине, както и на диви коне от Азия. Със скрити високоговорители те са пускали записи от човешка реч и от звуци, издавани от други животни. За да не реагират конете и свинете на определени думи, човешката реч е била записана от професионален актьор, който е изговорил думи на различни езици, без те да образуват смислени изречения.
pigs
 
Резултатите показват, че на глас, натоварен с негативно настроение, животните реагират по-бързо, отколкото ако им се говори с положително настроен глас. В някои ситуации те дори са отразявали емоциите, доловени в човешкия глас. 
 
Проучването води до заключението, че начинът, по който хората говорят в близост до животни, има пряко влияние върху тяхното самочувствие и светоусещане. Това означава, че настроението на човека се отразява пряко върху настроението на животните. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.