1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Свиневъдите искат извънредно положение

Свиневъдите искат извънредно положение

Настояват за незабавно умъртвяване на домашните прасета

В борбата с африканската чума по свинете се обединиха свиневъди, ветеринари, зооинженери, земеделски и зърнопроизводители, компании за ветеринарно-медицински препарати и за оборудване. Единодушно подкрепиха мерките, които държавата прилага спрямо нерегламентираното отглеждане на прасета и отново припомниха измеренията на щетите, които вирусът нанася. "30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 000 бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара. Браншът предоставя на пазара продукция с 20%-25% по-ниска цена от тази в Европа", каза д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекса в добричкото село Козлодуйци. Това е най-голямата ферма за отглеждане на свине у нас.

Призивът идва след поредица от протести в Южна България срещу изискванията на БАБХ за умъртвяване на прасетата, отглеждани в частни дворове, които се намират в 20 км зона около индустриалните свинекомплекси.

"Този сектор не е проблем за нас и ние не сме против него. Той обаче е длъжен да спазва всички мерки за биосигурност", каза още д-р Караманов.

Изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чамова обяви, че 65 кланици ще бъдат затворени и хиляди работници вероятно ще останат без работа. Месопреработвателният бранш изцяло подкрепя колеги си, които доставят суровина за производството на колбаси. За да подкрепи свиневъдите в БТА беше и Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България.  

Представителите на асоциациите призоваха кризата с африканската чума да не се политизира. В същото време, беше разкритикувана пасивността на БАБХ, която в продължение на една година не е взела нужните мерки за справяне с болестта. А насрочените за довечера протести в Пазарджишко и Ямболско остават.

Следете темата в Емисиите Новини на АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.