1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Свиневъдство и птицевъдство – сред акцентите на Националната среща на АЗПБ

Свиневъдство и птицевъдство – сред акцентите на Националната среща на АЗПБ

Снимка:

Перспективите и предизвикателствата пред свиневъдството и птицевъдството у нас са темите на специален панел, който ще се проведе в рамките на Деветата национална среща на АЗПБ на 15 и 16 февруари. Подложени на дебат ще бъдат теми като: епизоотичната обстановка по отношение на АЧС и птичия грип, смущения на националния пазар, нова схема хуманно отношение към животни и новите европейски изисквания. На срещата, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България на първо място ще се обсъдят текущите проблеми в здравеопазването при животните. Димитър Михайлов, изп. директор на Асоциацията на свиневъдите в България : „Става дума за Африканската чума при свинете, тъй като това е един много наболял проблем през последните две, три години, който се отрази драстично на пазара на цяла Европа и Азия. Ще продължим с проблеми, свързани с вноса на различни видове меса и стоки. Няма да пропуснем и един много важен проблем, който е свързан с изменение на директива 201075 на Европейската комисия - във връзка с въглеродните емисии. Промяната й може да застраши до голяма степен сектор „Свиневъдство“ до степен, до която да се премине към редуциране на производството“.

Иван Ангелов, птицевъд и член на АЗПБ: „Ние трябва на Националната среща на АЗПБ  да се опитаме да акцентираме върху новия програмен период 2023-2027 година. Важни са и текущите задачи - със здравеопазването - инфлуенцата по птиците, която от 2016 година насам стои като актуален проблем. Важна е комуникацията с Агенцията по по безопасност на храните, с отдел „Здравеопазване“. Честата смяна на изпълнителите директори на БАБХ, обаче прекъсва тази комуникация. Важен е и диалогът с Министерството на здравеопазването – заради новите изисквания на ЕК по отношение на въглеродните емисии. Бих казал, че тези проблеми са много належащи, за да можем да влезем малко по-спокойно в новия програмен период“.

От Асоциацията на свиневъдите в България са дали своите предложения за изменение на ставките, които отразяват реалната икономическа ситуация и по първоначални изчисления, са между 60-70 процента по-високи. Предстоят преговори с МЗм и от браншовата организация се надяват, че те ще бъдат одобрени и нотифицирани към ЕК.

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.