1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Свиневъдството се нуждае от животоспасяваща помощ

Свиневъдството се нуждае от животоспасяваща помощ

Държавата трябва да се намеси, ако иска да запази този голям сектор

Финансовата помощ за свиневъдството на този етап е животоспасяваща. Това коментира Венцеслав Славов, чийто бизнес е свързан с промишлено производство на свинско месо у нас. Секторът е в криза заради ниските изкупни цени и високата себестойност на продукцията, посочи той.

Фуражът е близо 75-80% от себестойността на единица продукция. Електроенергията и газът за отопление също са в разходната част на свинефермите.

„Ние няма как да затворим по обясними причини. Един производствен цикъл е дълъг. Няма как в рамките на месец да преустановиш производство, което е заложено година преди това. В момента себестойността за производството на свинско месо е по-висока от изкупната му цена. В момента тя е между 2,10-2,20 лв./кг. Разбира се, че държавата трябва да се намеси, ако иска да запази един много голям сектор“, коментира Венцеслав Славов.

Сега много от свинекомплексите съкращават обемите на производство, за да намаляват загубите. Това обаче ще доведе до още по-голям недостиг на българско свинско месо в търговската мрежа, предупреди Славов.

„През тази година произведеното българско месо ще бъде с около 10-15% по-малко. По принцип производството му е около 30% по-ниско от консумацията в страната.“

До момента от ръководството на агроведомството не са търсили свиневъдите за разговори.

„Надявам се, че много скоро и това ще се случи. Виждам, че новият министър е мотивиран за работа.“ Свиневъдите ще настояват за изготвяне на дългосрочна стратегия за сектора, в противен случай той би останал още много дълго в чувствителната зона.

На въпрос как ще се отрази на бранша създаване на предприятие с държавно участие, което да стопи голямата ценова разлика от фермата до щанда, Славов отговори така:

„Не знам вече какви са нагласите на правителството - дали би се втурнало в една такава инвестиция и дали би направило голяма кланица, която да определи по-добри цени или бонусна система за българско месо, да го окачествява, както това се прави на Запад. В момента ние работим с 10 кланици в страната, които оперират на икономически принцип, за да реализира всяка една от тях най-голяма печалба. Съответно част от тяхната печалба може да остава в едно такова държавно предприятие или да се връща към самите животновъди. Аз приемам всяка добра инициатива.“

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.