1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Тенденцията за прекратяване на жестоките клетки продължава да нараства

Тенденцията за прекратяване на жестоките клетки продължава да нараства

Повечето от компаниите, които се ангажираха да преустановят снабдяването си с яйца от ферми с клетки до 2021 г., вече не ползват яйца с код 3

Международната коалиция Open Wing Alliance (OWA), част от която са КАЖИ и още 80 организации за защита на животните, публикува нов доклад за напредъка на бизнеса за етичен избор на яйца.

Докладът от май 2022 установява, че 88% от всички ангажименти на бизнеса за снабдяване с яйца от ферми без клетки със срок до края на 2021 г. или по-рано са вече изпълнени. 

Това показва, че до голяма степен компаниите изпълняват своите ангажименти за прекратяване употребата на яйца от клетъчното отглеждани кокошки носачки. Бизнесът разпознава проблема като жестока практика и заявява позицията си против отглеждането на кокошки за яйца в клетки.

Към днешна дата докладът отчита факта, че повече от 2300 корпорации по целия свят са включили в политиката си снабдяване с яйца от ферми без клетки. 982 от тях са поставили крайни срокове за изпълнение на този ангажимент до края на 2021 г. или по-рано. В световен мащаб компаниите, които са изпълнили своите ангажименти, включват Danone, Lindt & Sprüngli и Barilla. 

Само 4% от компаниите, които са поели ангажимент за етично снабдяване с яйца до края на 2021 г., все още не са го изпълнили изцяло. Въпреки това те отчитат публично напредъка си, докато само 8% все още не докладват официално за състоянието на прехода си.

Тези статистически данни демонстрират ускореното темпо на бизнеса за преход към яйца от ферми без клетки. Все повече компании се отказват от яйцата от клетъчно отглеждане. Това е най-жестоката практика на отглеждане на кокошки. За тази инициатива допринася и все по-стриктното законодателство по целия свят като забраната за клетки в десет американски щата и предстоящата такава за отглеждане на кокошки в клетки в Европейския съюз до 2027 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.