1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Щатът Калифорния с хуманно законодателство

Щатът Калифорния с хуманно законодателство

В САЩ ВЪВЕЖДАТ ЗАБРАНА ЗА ПРОДАЖБА И УПОТРЕБА НА ЯЙЦА ОТ КОКОШКИ НОСАЧКИ, ОТГЛЕЖДАНИ В КЛЕТКА

Oт 1 януари 2022 година в Калифорния влизат в сила изисквания за продажба и употреба само на яйца от кокошки, отглеждани без клетка, гласувани от Щатския парламент през 2018 г.

Законодателството на Златния щат въвежда нови хуманни практики в индустриалното производство на яйца и месо, за да подобри условията на живот и да осигури благосъстоянието на птиците и чифтокопитните от една страна, и от друга – с това действие да се повишат качествата на крайните продукти за потребителите.

Калифорния определя минимални стандарти за отглеждане на кокошки носачки в системи без клетки, в които кокошките са свободни да се движат неограничено и им позволяват да проявяват естественото си поведение чрез оборудване със зони за драскане на ноктите, кацалки, полози за гнездене и площи за прашни бани. В закона са включени и мерки за подобряване условията на отглеждане и на едри животни като свинете и телетата – забранена е продажбата на свинско и телешко месо от животни, отглеждани в клетки, които не отговарят на минималните хуманни стандарти.

Освен законодателните промени, в Калифорния се наблюдава и нарастване на пазарния дял на яйца от свободно отглеждани кокошки носачки, което означава, че все повече потребители се ориентират от конвенционално към алтернативно производство на яйца.  

Предстои щатите Колорадо, Вашингтон, Орегон, Мичиган и Юта да въведат аналогични изисквания за свободно отглеждане на кокошки носачки до 2024 и 2025 г.

Темите за хуманното отношение към животните в индустриалното животновъдство са все по-чувствителни както за хората отвъд океана, така и за европейците.

Основен проблем е липсата на информация за това, което реално се случва с животните в индустрията. Разследванията на организациите за защита на животните доказват необходимостта от много по-сериозен обществен контрол в животновъдните обекти. Едно от последните такива разследвания е на испанската организация Equalia

Видеото е заснето между юли и август 2021 г. То разкрива ужасяващите условия за животните във ферма за пилета за месо (бройлери), свързана с четвъртия по големина производител на пилешко в Европа AIA (Италия), който продава продукта си в Германия. В материала могат да се видят смущаващи кадри на разлагащи се птици, кълвани от живи птици; други в агония; птици с различни деформации и счупвания, неспособни да се изправят. 

Рядко потребителите се замислят какво се случва в индустриалното животновъдство и отглеждането на пилета. В тези кадри могат да бъдат видени реалните условия за живот на птиците.

Като организация с фокус индустриалното животновъдство и чрез кампанията ни "Разперени криле" КАЖИ призовава за елиминиране на жестокостта при отглеждането на животни - кокошки, бройлери и всякакви други животински представители на интензивното фермерство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.