1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ТРАКИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ЗАПОЧВА РАБОТА ПО НАУЧНА ПРОГРАМА ИНТЕЛИГЕНТНО ЖИВОТНОВЪДСТВО

ТРАКИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ЗАПОЧВА РАБОТА ПО НАУЧНА ПРОГРАМА ИНТЕЛИГЕНТНО ЖИВОТНОВЪДСТВО

Продължителността на Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“ - ИНТЕ-ЖИВО е три години с общ бюджет 4 500 000 лева

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подписаха споразумение по Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“ - ИНТЕ-ЖИВО, финансирана от Министерството на образованието и науката в Заседателната зала на Ректората.

По програмата Тракийският университет оглавява консорциум, съставляван от водещи академични институции в България: Аграрен Университет-Пловдив; Технически Университет – София; Русенски Университет “Ангел Кънчев”; Институт по Информационни и Комуникационни Технологии – БАН; Институт по Механика – БАН; Институт по Биология и Имунология на Размножаването "Акад. Кирил Братанов"(ИБИР–БАН); Селскостопанска Академия – ССА.

Продължителността на Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“ - ИНТЕ-ЖИВО е три години с общ бюджет 4 500 000 лв.

Основната цел на научната програма е провеждане на фундаментални и приложни научни изследвания за предоставяне на животновъдното направление на иновативни методи и средства за интелигентно и ефективно животновъдство с намалени човешки ресурси и намалено въздействие върху околната среда ( работните пакети на програмата са в прикачен файл).

Ректорът на ТрУ доц. Ярков обяви, че част от дейностите на новосъздадения Институт за устойчив преход и развитие и работните пакети на програмата ИНТЕ-ЖИВО ще са взаимносвързани: „Една от основните мисии на ИУПР е да подпомогне държавата в трансформация на стопанския модел от линейна икономика с много отпадъци към кръгова икономика, биоикономика, нисковъглеродни производства, щадящи околната среда. Целият процес на трансформация на икономическия модел трябва да се извърви, чрез социална справедливост, за което ИУПР е призван да бъде гарант с това широко участие в него, както на бизнеса, така и на синдикатите, на науката и на местната власт.

Предвижда се през месец май говедата Галуей, които университетът закупи от Германия с цел – научно-развойна дейност, да бъдат настанени на територията на рекултивираните терени край Гълъбово или Раднево. От своя страна, те ще облагородят почвата, а от друга – за тяхното отглеждане и наблюдение ще бъдат използвани иновативните методи по Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“.

Новите модели в животновъдството налагат и разкриването на нови специалности, насочени в Агроенергетиката – специалност „Агротроника“ и специалност „Продоволствена сигурност“, обявиха още от ректорското ръководство на ТрУ и МОН.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.