1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Уебинар представя европейска кампания за изкореняване на африканската чума по свинете

Уебинар представя европейска кампания за изкореняване на африканската чума по свинете

Кампанията „Да спрем африканската чума по свинете“ на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) цели да повиши осведомеността за африканската чума в 18 европейски държави

Уебинар, организиран от Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), представи кампанията „Да спрем африканската чума по свинете“ на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ). Основната цел е да повиши обществената осведоменост относно заболяването, с фокус върху ключовата роля на фермерите и животновъдите при контрола на африканската чума по свинете (АЧС). Това обясни д-р Донка Попова от ЦОРХВ, Национален контактен център на ЕОБХ.

Кампанията стартира миналата година, първоначално в 9 прицелни държави. Тази година ЕОБХ разширява обхвата, като  включва нови 9 държави, сред които и България, определени на базата на риска, въз основа на конкретната епидемична обстановка по отношение на заболяването от АЧС. Кампанията допълва настоящите усилия на Европейската комисия и други международни организации, насочени към изкореняване на заболяването в Европа.

На проблеми в практиката при прилагане на мерките за дезинфекция срещу АЧС се спря дoц. д-р Георги Желев от Тракийски университет – Стара Загора, партньор на ЦОРХВ.

„Най-честата грешка е смесването на понятията „ефективен дезинфектант“ и „ефективна дезинфекция“, каза доц. Желев, който обясни, че прилагането на дезинфектант не означава, че сме постигнали дезинфекция. „Единственото решение е обучението на всички нива – от фермери, до ветеринарни лекари, експерти и инспектори и упражняване на контрол върху дезинфекциозната ефективност“, подчерта доц. Желев.

Изготвената оценка на риска от АЧС за промишленото свиневъдство  в България в светлината на най-новите тенденции за осъществяване на биосигурност на фермите и прилагане на съвременен подход, осигуряващ безопасна търговия със свинско месо по стандартите на мерките за безопасност и защита на животните, бе представена от заместник-директорa на ЦОРХВ, доц. д-р Илиян Костов. Той обърна по-специално внимание на научното становище на ЕОБХ от тази година, което разглежда отглеждането на свине в задните дворове и на открито в държавите членки на Европейския съюз. На тази основа Органът оценява риска от проникване и разпространение на АЧС, свързано с отглеждането на свине на открито, и предлага мерки за биосигурност и контрол в засегнатите от АЧС райони на ЕС. По думите на доц. Костов все още няма хармонизирано законодателство за категоризиране на животновъдните обекти за отглеждане на свине на открито в ЕС, информацията е ограничена, не е хармонизирана и следователно трябва да бъде тълкувана внимателно.

„В България благодарение на Българската агенция по безопасност на храните е разработен План 2020 за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС, който  през настоящата година е доразвит. От направения анализ на мерките, заложени в План 2020, може да се направи извод, че мерките вече дават резултат“, подчерта доц. Костов.

Африканската чума по свинете е вирусно заболяване, което засяга домашните и дивите свине. Въпреки че не представлява заплаха за хората, тя може да е смъртоносна за свинете и да има сериозни социално-икономически последици за засегнатите страни. През последните години се разпространи в цяла Европа. Тъй като огнището на АЧС може да има големи опустошителни последствия, ранното откриване, предотвратяване и докладване са изключително важни за ограничаването на това заболяване и контролиране на епидемията.

Кампанията „Да спрем африканската чума по свинете“ на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) цели да повиши осведомеността за африканската чума в 18 европейски държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Естония, Косово, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора и Чехия. Кампанията тази година е насочена към хора в контакт с домашни и диви свине, особено свиневъди и фермери. Изпълнява се с ценното съдействие на местни ветеринарни организации, селскостопански групи, ловни сдружения, гранична полиция и други компетентни органи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.