1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Украинските свиневъди молят за фуражи и лекарства

Украинските свиневъди молят за фуражи и лекарства

Голяма част от по-големите ферми се намира в източната част, която е най-силно засегната от военните действия

Украинските свиневъди имат спешна нужда от фуражи и лекарства за своите животни. В емоционален призив към животновъдни организации в цял свят сдружението на свиневъдите в страната моли за хуманитарна помощ за своите членове.
 
В организацията членуват около 1400 малки и големи стопанства, които в момента са в криза заради войната. Руската агресия застрашава продоволствието в страната, като най-силно е застрашено снабдяването с животински протеини. 
 
От сдружението на свиневъдите изтъкват, че голяма част от по-големите ферми се намира в източната част, която е най-силно засегната от военните действия. Повечето стопани не могат да закарат животните си в кланиците, а запасите им от фураж са на привършване. Затова на много места фермерите са принудени да умъртвяват угоените животни и да ги заравят. Достъпът до ветеринарни медикаменти също е нарушен. Освен от фуражи, стопаните спешно се нуждаят от минерални смески, антибиотици, окситоцин, пипети за осеменяване, дезинфектанти, ветеринарни инструменти и консумативи. Допреди началото на войната в Украйна се отглеждаха над 3,6 милиона свине.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.