1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. В Китай ще угояват свине на 26 етажа

В Китай ще угояват свине на 26 етажа

Погледната от далече, фермата прилича на жилищен блок или на голям хотел

През последните няколко години китайското свиневъдство премина през тежки изпитания, свързани с aфриканската чума. След като бяха умъртвени стотици хиляди животни, секторът сега предприема нови усилия, за да възстанови поголовието и да свали цените на свинското месо.
 
Една от новите мерки, предприети от свиневъдния сектор с подкрепа на властите, е изграждането на все по-големи ферми за угояване. Такова стопанство заработи преди дни края град Ъджоу в провинция Хубей. Особеното тук е, че помещенията, в които се отглеждат животните, не са на нивото на земята, а се издигат на 26 етажа.
 
Погледната от далече, фермата прилича на жилищен блок или на голям хотел. Във вътрешността обаче има обори на обща площ от 400 хиляди квадратни метра, които приютяват около 300 хиляди свине. Храненето се извършва автоматично, а с изпражненията от животните ще се захранва инсталация за биогаз, която ще снабдява стопанството с електричество и топлина. В момента в съседство се строи още една такава сграда, а двете заедно ще имат капацитет от 1,2 милиона животни на година. 
Изграждането на подобни мега-ферми беше инициирано от правителството още през 2019 година. В земеделското министерство считат този начин на отглеждане за по-ефективен и смятат, че гарантира биологичната сигурност. В същото време вертикалните ферми пестят ценни площи. 
 

 

Етикети Китай, свине, ферма
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.